
Els nostres Gegants són el Curial i la Càmar. La història ens ve donada per un llibre medieval que porta el títol Curial e Güelfa. Nosaltres li hem restat protagonisme a la Güelfa, que en realitat és la dona principal del llibre, i li l’hem donat a Càmar, un altre dels personatges, per tal que estiguen representades dues cultures que tan important paper han jugat a les nostres terres: la cultura musulmana i la cristiana.
L´interés que ens ha mogut a fer uns gegants ha estat molt senzill: els gegants, durant llarg temps, han estat una forma més de representació folklòrica popular però, des de fa uns anys, al sud de les comarques del País Valencià s´havia perdut l’esmentada tradició.

Per contra, la tradició de rondar els carrers en dates festives amb els capgrossos o “ nanos ” s´ha mantingut fins fa no res. Encara existeixen pobles que tenen els caps tradicionals. Al nostre poble, el Campello, aquestos es van perdre, a causa d’unes inundacions. Salpassa ha volgut rescatar-los de l´oblit.
Els nostres caps fan referència a un fet present en moltes manifestacions rituals, la lluïta entre el bé i el mal; així nosaltres tenim tres “nanos” que representen el bé: Santa Teresa, la Iaia, el Iaio; i tres caps que representen el mal: el Moro, el Dimoni, la Bruixa.

Els nans i gegants, per ells mateixos, ja constitueixen una festa quan eixen al carrer. Però pensem que les coses poden fer-se més dolces si aquestes figures gegantines i aquells entranyables nans mouen els seus cossos al compàs d´una música. El ball que interpreten els nans fa referència al ball tradicional que s´ha mantingut a la comarca de l´Alacantí, i el dels gegants és el ball generalitzat a les comarques catalanes.

FITXA TÈCNICA
Nom dels gegants: Curial (home), i Càmar (dona).
Nombre de capsgrossos “nanos”: 6
Noms dels capsgrossos “nanos”: Santa Teresa, el iaio, la iaia, la bruixa, el moro, el dimoni
Població/comarca: El Campello-L’Alacantí (Camp d’Alacant)
Any de creació: 1996 (Bateig: 30/04/1996).
Autor: Alejandro Soler
Alçada i pes: Curial (4 mts.; 80 Kg.); Càmar (3,80 mts.; 76 Kg.)
Tècniques de construcció i materials: fusta i cartró
Font d’inspiració: mite i llegenda tret de l’obra anònima Curial e Güelfa.
_________________________________________________________
En castellano:
Nuestros gigantes son Curial y Càmar. Su historia nos viene dada por un libro medieval que lleva el título de Curial e Güelfa . Nosotros le hemos restado protagonismo a Güelfa, que en realidad es la principal figura femenina del libro, y se lo hemos dado a Càmar, otro de los personajes, para que queden representadas dos culturas que han jugado un papel muy importante en nuestras tierras: la cultura musulmana y la cultura cristiana.
El interés que nos ha movido a construir una pareja de gigantes ha sido el siguiente: los gigantes han sido, durante largo tiempo, una forma más de representación folclórica popular; pero, desde hace unos años, en las comarcas del sur del País Valencià se había perdido esta tradición.
Por el contrario, la tradición de recorrer las calles en los días festivos con los cabezudos o “nanos” se ha mantenido hasta hace muy poco. Todavía existen pueblos que cuentan con los cabezudos tradicionales. En nuestro pueblo, el Campello, se perdieron debido a una inundación. Salpassa ha querido rescatarlos del olvido.
Nuestros cabezudos hacen referencia a un hecho presente en muchas manifestaciones rituales: la lucha entre el bien y el mal. Así, Salpassa cuenta con tres “nanos” que representan el bien: Santa Teresa, la Iaia o Abuela y el Iaio o Abuelo, y tres “nanos” que representan el mal: el Moro, el Demonio y la Bruja.
Los gigantes y cabezudos constituyen por sí mismos una fiesta cuando salen a la calle. Pero nuestro colectivo piensa que el espectáculo puede todavía endulzarse si gigantes y nanos mueven sus cuerpos al compás de la música. La danza que interpretan los cabezudos hace referencia al baile tradicional que se ha mantenido en la comarca de L’Alacantí, y la de los gigantes es el baile generalizado en las comarcas catalanas.
FICHA TÉCNICA
Nombre de los gigantes: Curial (hombre), y Càmar (mujer).
Número de nanos: 6
Nombre de los nanos: Santa Teresa, el yayo, la yaya, la bruja, el moro, el demonio
Población/comarca: El Campello-L’Alacantí (Camp d’Alacant)
Año de creación: 1996 (Bateig: 30/04/1996)
Autor: Alejandro Soler
Altura y peso: Curial (4 mts.; 80 Kg.); Càmar (3,80 mts.; 76 Kg.)
Técnicas de construcción y materiales: madera y cartón
Fuente de inspiración: mito y leyenda extraída de la obra anónima Curial e Güelfa
T'agrada:
M'agrada S'està carregant...